Lizaki z biszkoptu kakaowego "Cake Pops"

Po długim czasie nieobecności, przyszedł czas wziąć się do pracy. Jeszcze długo przed świętami, postanowiłam zrobić lizaki z biszkoptu. Wyszły przepysznie, więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Podpatrzyłam go na Facebooku  na stronie DecoMorreno.

SKŁADNIKI:

-30 g kakao
-415 g mąki pszennej
-145 g drobnego cukru
-łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-500 ml mleka
-150 g roztopionego masła
-70 g marmolady
-200 g serka (obojętnie jakiego, ja użyłam niemieckiego kremu czekoladowo-orzechowego, ale możemy do tego dodać również serek mascarpone)
-czekolada mleczka, biała i deserowa
-wiórki kokosowe, orzechy, cokolwiek czym będziemy chcieli udekorować nasze lizaki
-papierowe rurki do lizaków

PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę przesiewamy razem z kakao, solą, sodą oczyszczoną i cukrem.
2. Dodajemy roztopione masło, mleko oraz marmolade.
3. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Przekładamy gotową masę do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka.
5. Gdy ciasto ostygnie, kruszymy na drobne kulki.
6. Dodajemy serek/krem i wszystko dokładnie mieszamy.
7. Formujemy kulki.
8. Rozpuszczamy jakąkolwiek czekoladę, zanurzamy końcówkę rurki i nabijamy na nie kulki.
9. Chłodzimy przez około 30 minut.
10. Schłodzone Cake Popsy oblewamy tą samą czekoladą (jeśli jest za gęsta, możemy dodać trochę oleju)
11. Dekorujemy nasze lizaki jak chcemy.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty