Babka "Zebra"


Baby, ach te baby... Kto nie lubi babek? :D Mięciutka, wilgotna i pyszna - mowa o Zebrze. Jej smak i struktura powali Was na kolana i będziecie chcieli robić ją częściej. Najlepsza z gorzką polewą na górze, która idealnie skomponuje się z nie za słodkim ciastem. Oto przepis!

SKŁADNIKI:

-5 jajek
-200 g cukru
-500 g mąki pszennej + 2 łyżki
-200 ml oleju
-200 ml wody gazowanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-tabliczka gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę dodając cukier.
2. Dodać po kolei żółtka i ubijać do połączenia masy jajecznej.
3. Małym strumieniem wlewamy olej i ubijamy na wolnych obrotach.
4. Dodajemy partiami wodę i dalej mieszamy.
5. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy w trzech częściach, mieszając mikserem.
6. Masę dzielimy na dwie części. Dodajemy do jednej kakao i mieszamy, do drugiej 2 łyżki mąki.
7. Do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, wlewamy na przemian na środek 2 łyżki masy jasnej, potem ciemnej i aż do końca.
8. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut.
9. Rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią naszą babkę.

Powodzenia! ✊


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty