Ciasto "Krówka"
To chyba najprostsza krówka, jaką będziecie mieli okazję robić 😂 Nie używam do niej nawet bezów tak jak powinno się robić, cóż, taki przepis :D Zazwyczaj mam ją okazję robić dla taty. Chłopak też ją lubi, także ciasto akurat dla facetów 😂 Wypróbujcie przepis!
BISZKOPT (taka porcja wystarczy, żeby go spokojnie przekroić):
-8 jajek
-300 g cukru
-200 g mąki pszennej
-200 g mąki ziemniaczanej
1. Oddzielamy białka od żółtka i ubijamy je z cukrem na sztywno. Ubijamy najpierw na małych obrotach, do momentu spienienia, potem zwiększamy obroty i ubijamy aż masa będzie sztywna. Najważniejsze to dodawać cukier stopniowo i pod koniec ubijania.
2. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy je z masą białkową na małych obrotach.
3. Dodajemy przesiane mąki do masy i mieszamy możliwie jak najkrócej już bez pomocy miksera. Do wymieszania mąki z masą jajeczno-cukrową nie używamy miksera, ponieważ wtedy nasz biszkopt nie urośnie i będzie zbity. Napowietrzanie masy jajowej zastępuje nam użycie jakichkolwiek spulchniaczy chemicznych.
4. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy i wkładamy do piekarnika. Temperatura pieczenia to 160-180 stopni C a czas około 30-45 minut lub do suchego patyczka.
MASA BUDYNIOWA:
-2 budynie waniliowe bez cukru
-100 g cukru
-kostka margaryny
1. Przygotowujemy budyń i zostawiamy do ostygnięcia.
2. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce budyniu aż będziemy mieć jednolitą masę.
Ponadto potrzebujemy do tego orzechów oraz kajmaku. Tych składników tyle , ile uznamy za prawidłowe.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
1. Przecinamy wystudzony biszkopt.
2. Na jedną część układamy 3/4 masy i wyrównujemy.
3. Przykrywamy drugą połową biszkopta i resztę masy rozsmarowujemy na górze.
4. Łamiemy orzechy i posypujemy a na końcu rozpuszczamy delikatnie kajmak i polewamy.
Wkrótce planuję pobawić się karmelem więc z chęcią podzielę się tym co stworzę :)




pyszne :D
OdpowiedzUsuń