Proste ciastka oblane czekoladą
Jakiś czas temu zauważyłam filmik na Facebooku z tymi ciastkami i postanowiłam je zrobić. Proste, smaczne a co najważniejsze - bardzo czekoladowe. Idealne dla smakosza czekolady. Ich wykonanie jest bardzo łatwe ale potrzeba do tego pewnej wiedzy i umiejętności dotyczących temperowania czekolady. Z tego też powodu, dla przypomnienia odsyłam do postu z tym tematem http://tartagrzechuwarta.blogspot.com/2017/08/temperowanie-czekolady.html. Smak czekolad jest oczywiście dowolny. A więc zaczynajmy!
BISZKOPT:
-2 jajka
-100 g cukru
-100 g mąki
1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę dodając po łyżce cukru pod koniec ubijania.
2. Do sztywnej piany dodajemy żółtka i przez moment mieszamy je mikserem.
3. Przesiewamy mąkę i dodajemy ją do masy jajowo-cukrowej. Powoli mieszamy wszystko razem łyżką.
4. Przekładamy do natłuszczonej blachy masę i pieczemy. Dokładny przepis znajdziecie w poście "Biszkopt".
PRZYGOTOWANIE CIASTEK:
Wszystko czego potrzebujemy do tych ciastek to biszkopt, marmolada truskawkowa (kwestia gustu), 5 czekolad (użyłam ich tyle, ponieważ porcja to około 12 ciastek), foremka do wykrawania ciastek oraz foremki silikonowe.
1. Wystudzony biszkopt kroimy na pół i jedną część smarujemy marmoladą, następnie drugi nakładamy na górę i mocno przyciskamy.
2. Wycinamy serca lub inny kształt, w zależności od tego jakie mamy silikonowe foremki.
3. Temperujemy czekoladę - musi być dobrze zatemperowana, żeby nie rozpuszczała nam się w dłoni i była chrupiąca!
4. Robimy rożek z papieru do pieczenia i wypełniamy dno silikonowych foremek.
5. Wkładamy nasze biszkoptowe ciastka i przyciskamy delikatnie do czekolady.
6. Zalewamy czekoladą cały biszkopt i wstrząsamy foremką by wypuścić bąbelki powietrza. Wyrównujemy.
7. Chłodzimy w zamrażarce przez około 30 minut i wyjmujemy z foremek. Można udekorować kremem maślanym z dodatkiem barwników lub popryskać inną czekoladą niż jest nasze ciastko.
Smacznego!













Trzeba wypróbować :D
OdpowiedzUsuń