Klasyczna Pavlova
Ten pyszny australijski i nowozelandzki deser jest lekki ale bardzo kaloryczny. Zrobiony z bezy, śmietanki i owoców. Pozornie prosty ale źle przyrządzona beza może mieć tragiczny wpływ na całość torcika. Pięknie się prezentuje lecz kwaskowatość owoców przełamuje słodycz całej bezy, przez co nie jest mdły i za słodki.
SKŁADNIKI :
- 5 białek jaj
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru pudru
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 200 ml śmietanki
- opakowanie fixu do śmietany
- dowolne owoce
- płatki migdałów
PRZYGOTOWANIE:
1. Ubijamy białka na średnich obrotach.
2. Dodajemy cukier po jednej łyżce dopiero gdy białka się delikatnie ubiją.
3. Gdy wsypiemy cały cukier, zwiększamy obroty i przez dwie minuty ubijamy.
4. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy z masą białkowo-cukrową.
5. Ustawiamy piekarnik na 150 stopni C.
6. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i przekładamy naszą masę na nią. Formujemy koszyczek by widoczne było wgłębienie na środku.
7. Wkładamy do piekarnika i przestawiamy temperaturę na 100 stopni. Suszymy ją przez 3 godziny przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
8. Studzimy wysuszoną bezę i układamy ją na paterze.
9. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem a następnie dodajemy fix. O wiele lepiej smakuje bez fixa z serkiem mascarpone, ale niestety u mnie zbyt dużo osób nie przepada za nim.
10. Wykładamy śmietankę na bezę i dekorujemy owocami. Na koniec posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!









Komentarze
Prześlij komentarz