Muffinki czekoladowe




Ostatnio coś często kusi mnie na muffinki, a że mam teraz trochę czasu to się bawię w kuchni. Te są wyjątkowo mocno czekoladowe z kawałkami czekolady. Wilgotne, aromatyczne i pyszne. Składniki są raczej podstawowe, które powinny znajdować się w każdym domu. Więc do roboty!

SKŁADNIKI:

-150 g masła
-150 g czekolady (jakiejkolwiek)
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka
- 170 ml mleka

PRZYGOTOWANIE:

1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
2. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
3. Roztopić masło i zostawić do ostudzenia.
4. Pokroić czekoladę na kawałeczki.
5. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę zbożową do miski. Dodać cukier i cukier wanilinowy.
6. W oddzielnej misce rozmiksować jajka razem z mlekiem.
7. Dodawać masę jajeczną do suchych surowców i mieszać.
8. Gdy składniki nam się połączą, cienkim strumieniem dodajemy masło i mieszamy.
9. Na sam koniec dodajemy kawałki czekolady i mieszamy wszystko razem.
10. Masę wykładamy do papilotek, 3/4 jej wysokości i wstawiamy do piekarnika
11. Pieczemy przez około 20-22 minuty do suchego patyczka.

Smacznego! 👌😁




Komentarze

Popularne posty