Muffiny bananowe z czekoladą


Tak jak obiecałam na Facebook'u, chcę podzielić się przepisem na proste i aromatyczne muffiny z bananami. Można je udekorować ubitą śmietanką kremówką z serkiem mascarpone, jednak ja nie chciałam przysłaniać smaku banana.

SKŁADNIKI:
-3 dojrzałe banany
-125 ml oleju roślinnego
-2 jajka
-250 g mąki (można użyć jakiejkolwiek, kokosowej, migdałowej, orzechowej, wtedy nasze muffinki będą zdrowsze a co najważniejsze GLUTENFREE) 
-7 łyżek cukru
-1/2 łyżeczki sody
-łyżeczka proszku do pieczenia
- gorzka czekolada, posiekana

PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgnieść banany widelcem na gładką masę i odstawić.
2. Do misy miksera wlać olej i jajka, zmiksować.
3. Dodać do powstałej masy przesianą mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
4. Przełożyć mus z bananów do misy miksera i wszystko dokładnie połączyć.
5. Dodać czekoladę.
6. Nałożyć do foremki wyłożonej papilotkami i piec około 20 minut w temp. 200 stopni C.

Jeżeli ktoś bardzo chcę by nasze muffinki były fit, cukier możemy zastąpić cukrem brązowym nierafinowanym, który jest zdrowszy, ponieważ nie został on pozbawiony wszystkich cennym substancji (CUKIER RAFINOWANY - pozbawiony wszystkich cennych składników mineralnych, oczyszczony, w wyniku czego jego skład zredukowany jest niemal do samej sacharozy!). Zamiast czekolady możemy użyć rodzynek, orzechów czy żurawiny, Porcja to około 18 sztuk.  Smacznego!:)


  


Komentarze

Popularne posty