Biszkopt


Na sam początek mojej przygody z blogiem cukierniczym, udostępniam prosty przepis na przygotowanie biszkoptu. Uważam, że od podstaw trzeba zacząć :) Przepis idealny na tortownicę o średnicy ok 22 cm.

Składniki:
-4 jajka
-200 g cukru
-100 g maki pszennej
-100 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
1. Oddzielamy białka od żółtka i ubijamy je z cukrem na sztywno. Ubijamy najpierw na małych obrotach, do momentu spienienia, potem zwiększamy obroty i ubijamy aż masa będzie sztywna.  Najważniejsze to dodawać cukier stopniowo i pod koniec ubijania.
2. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy je z masą białkową na małych obrotach.
3. Dodajemy przesiane mąki do masy i mieszamy możliwie jak najkrócej już bez pomocy miksera. Jeśli chcemy uzyskać kakaowy biszkopt, dodajemy wtedy 2-3 łyżki kakao. Do wymieszania mąki z masą jajeczno-cukrową nie używamy miksera, ponieważ wtedy nasz biszkopt nie urośnie i będzie zbity. Napowietrzanie masy jajowej zastępuje nam użycie jakichkolwiek spulchniaczy chemicznych.
4. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy i wkładamy do piekarnika. Temperatura pieczenia to 160-180 stopni C a czas około 30-45 minut lub do suchego patyczka.

Mam nadzieję, że przepis jest przydatny i nie sprawi najmniejszych problemów. :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty