Mini ptysie z masą budyniową i czekoladą


Nie ma chyba osoby, która nie znałaby i choć raz nie zjadłaby ptysia. Wytrawne ciastko ze słodkim budyniem w środku popryskane czekoladą. Niebo w gębie, poważnie. Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł, to zapraszam do zapoznania się z przepisem. Dzisiaj pod lupę weźmiemy ciasto parzone! 😀

Jest to chyba jedno z najprostszych ciast do przygotowania. Pieczenie swoją drogą 😂

CIASTO:

-220 g mąki pszennej
-110 g masła/margaryny
-szczypta soli
-270 g wody
-40 g jaj

PRZYGOTOWANIE:

1. Zagotować wodę z tłuszczem i solą
2. Przesiać mąkę.
3. Do gotującej wody wsypać mąkę i mieszać tak długo, aż masa zrobi się jednolita i będzie odchodzić od garnka.
4. Wystudzić.
5. Wkładamy ciasto do miski i zaczynamy miksować, stopniowo dodając jajka.
6. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
7. Formujemy workiem nasze ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pieczemy początkowo w temperaturze 200 stopni C, a następnie dopiekamy już w 180 stopniach C. Wyciągamy z piekarnika gdy nasze ptysie się ładnie zarumienią.

MASA BUDYNIOWA:

Bardzo ważne jest przygotowanie masy budyniowej kilka godzin wcześniej by mogła ona nam ostygnąć.

- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 500 ml mleka
- 250 g margaryny

PRZYGOTOWANIE:

1. 300 ml mleka zagotować a w pozostałym rozmieszać budynie.
2. Do gotującego się mleka, dolewamy mieszankę budyniową i mieszamy tak długo aż zgęstnieje.
3. Zostawiamy do ostudzenia.
4. Ucieramy 250 g miękkiej margaryny.
5. Następnie dodajemy po łyżce budyniu i dalej mieszamy, aż wszystko nam się ładnie połączy.

SKŁADANIE PTYSIÓW I KOŃCOWA DEKORACJA:

1. Rozcinamy ptysie na pół.
2. Szprycujemy masę budyniową do środka i przykrywamy górą.
3. Rozpuszczamy w mikrofali czekoladę.
4. Składamy rożek z papieru do pieczenia i pryskamy nasze ptysie.

Smacznego! :)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty