Tort "Kinder Niespodzianka"
Dzisiaj miałam okazję robić tort na zamówienie. Jestem z niego mega zadowolona bo wygląda o wiele lepiej niż jak robiłam go poprzednio. Tort czeka już na klienta a nam wszystkim ślinka cieknie... ;) Oto podaję przepis:
BISZKOPT (użyłam kakaowego) ----> http://tartagrzechuwarta.blogspot.com/2017/08/biszkopt.html
KREM:
-500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
-2x60 g fix do śmietany Śnieżka firmy Cykoria
- 250 g serka mascarpone
-4 łyżki nutelli
-2 łyżki żelatyny
-100 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Moczymy żelatynę w wodzie i zostawiamy ją na 10 minut do napęcznienia. Po upływie czasu rozpuszczamy ją.
2. Ubijamy śmietankę i gdy staje się sztywna, wsypujemy fixy i dalej ubijamy.
3. Dodajemy do śmietany po łyżce żelatyny ciągle mieszając już na małych obrotach.
4. Gdy wlejemy już całą żelatynę, dodajemy serek mascarpone a następnie nutellę.
NAKROPKA:
-100 ml wody
-kropla aromatu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
1.Zagotowujemy wodę i zostawiamy do ostudzenia.
2. Dodajemy aromat i mieszamy. (można również dodać spirytus)
SKŁADANIE TORTU:
1. Przecinamy biszkopt na 3 równe części i nakrapiamy pierwszy z nich.
2. Nakładamy śmietanę, przykrywamy następnym blatem i powtarzamy wszystkie czynności zaczynając od nakropienia.
3. Złożony tort, przesmarowujemy dookoła tak by nie było widać biszkoptu i schładzamy go.
POZOSTAŁE POTRZEBNE SKŁADNIKI:
-2 czekolady deserowe
-jajko Kinder Niespodzianka
-ciastka Oreo
-Kinder Czekoladki
-Kinder Bueno (2 rodzaje)
-MilkyWay Crispy Rolls
-białe draże
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozpuszczamy czekolady i wyciągamy nasz schłodzony tort.
2. Zwijamy z papieru do pieczenia tylkę, nakładamy do niej czekolady i robimy falbanki na torcie a pozostałą czekoladę wylewamy na górę.
3. Układamy batony i ciastka na górze wg własnego pomysłu.
Tort jest bardzo smaczny i sprawdzi się jako wypiek urodzinowy dla tych młodszych jak i dla tych starszych. Życzę smacznego i miłej pracy z tortem Kinder Niespodzianka! :)




Tez taki poproszę <3
OdpowiedzUsuńoczywiście ;*
Usuń