"Murzynki"
Tych ciastek nauczyłam się w pracy. Nie są za słodkie i pięknie wyglądają. Moim zdaniem idealnie nadają się na dziecięce przyjęcia. Zrobienie ich przyszło mi z łatwością mimo, że ciasto musiałam sama wymyślić by pasowało. Smak kremu oraz dekoracji to mój wymysł, jednak chciałabym przedstawić przepis na "tradycyjny" krem do murzynków ;)
CIASTO:
-250 g margaryny zwykłej
-4 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-4 łyżki kakao
-500 g mąki pszennej
-250 g cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Wsypujemy składniki do miski lub na stolnice.
2. Zagniatamy wszystko w miarę szybko i chowamy do lodówki na 30 minut.
3. Po upływie czasu, ciasto rozwałkowujemy nie za cienko i wykrawamy foremką lub szklanką ciastka. Układamy je na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w 180 stopniach C, tak długo dopóki się nie upieką.
KREM:
-250 g miękkiego masła
-500 g cukru pudru
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-3-4 łyżki kakao
-woda
-spirytus (bez spirytusu jeśli są dla dzieci)
PRZYGOTOWANIE:
1. Utrzyj masło razem z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj ekstrakt waniliowy i dalej miksuj.
3. Gdy nasz krem będzie gotowy, w oddzielnej misce mieszamy kakao razem z odrobiną wody by zrobiła nam się gładka, nie za gęsta masa.
4. Dodajemy kakao do kremu i mieszamy. Jeżeli chcemy by nasza dekoracja na górze ciastka była jasna to należy odłożyć trochę białego kremu.
5. Dodajemy spirytus w zależności od tego, czy chcemy by był wyczuwalny.
Do wykończenia naszego ciastka potrzebujemy również czekolady i czekoladowej lub owocowej posypki oraz dżemu wiśniowego.
SKŁADANIE I WYKAŃCZANIE CIASTEK:
1. Upieczone ciastka należy wystudzić.
2. Odwracamy nasze ciastko na drugą stronę i workiem szprycujemy nasz kakaowy krem dookoła, tak by w środku została dziurka.
3. W środek wkładamy dżem i przykrywamy drugim ciastkiem w taki sposób jak było ułożone to na dole.
4. Zostawiamy ciastka w lodówce by krem trochę stwardniał.
5. Rozpuszczamy czekoladę i smarujemy nią górę ciastka.
6. Na górze naszego murzynka robimy workiem punkciki. Wymieniamy tylkę na taką, która zrobi nam listki lub zwijamy rożek z papieru do pieczenia i przycinamy końcówkę z dwóch stron tak by była ostra.
7. Udekorowane ciastka posypujemy naszą posypką.
Murzynki są gotowe i możemy się delektować ich kakaowym smakiem oraz nutką dżemu wiśniowego :)





Kolejny super wypiek :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuń